Jaipur, Ranthambore och mongo

Nu har jag laddat batterierna för att kunna berätta om Indien och de 9 dagar vi var där, om det nu ens är möjligt.
 
Dag 1, vi landar i Delhi och vi åker genast iväg vidare till Jaipur i delstaten Rajasthan. På vägen till vårt första stopp ser vi har nästan alla hus och butiker längs gatan är rosa, detta för att maharadjan Man Singh beslutade om detta för att han skulle få ett kungligt besök från England, "Något måste han hitta på". Första dagen bestod mestadels av bussfärd. 
 
Nästa dag när vi vaknar(kl 05.00) så ska vi iväg till Amber fort och där vi får skjuts upp av elefanter. Tydligen så är det ett maxantal på hur många gånger elefanterna får skjutsa upp turister till fortet och vi ville in riskera att bli utan samt att undkomma stora köer i både trafiken och till elefanterna.
Att få åka elefant upp till Amber fortet medan solen mynnar sig fram var en riktigt häftig känsla, det var så otroligt vackert med denna soluppgång tillsammans med fortet och alla färger. 
Varje elefant hade varsin elefantchaufför som styrde elefanten genom att trycka på olika punkter i huvudet, det var ett sätt att styra elefanten som man har använt san lång tid tillbaka. Vår chaufför måste ha hittat de rätta punkterna då vi körde om 5 elefanter på vägen upp!
 
Vi åker till en textilfabrik där de skapar tyger i olika mönster, alltid minst 2 färger och som mest 9 färger. Vi får se hur de skapar indiska mattor från grunden och hur man slipar och tillhandahåller smaragder och juveler, hur man tillverkar marmor i samma stil som Taj Mahal.
En matta som var ~200x300 cm tar det 2 år att tillverka för 3 personer, det var ett specialmönster med jakt och djur på. Den kostade 2900€ och då ingick frakt och den skickades ända hem till dörren i Sverige. Vi fick höra från vår guide att dessa mattbutiker hade som mål att ge varje arbetare ca 10 000 rupie i månaden. 100 rupies = 11,90 kr.
Ett tygmönster tar minst 3 dagar att utföra då tyget måste torka i 3 dygn, de skapar mönster genom att skärww i trä olika figurer eller mönster. På liknande sett som vi gör med potatis, i allafall för vissa när vi var små :)
 
På vägen till ett av lunchställerna så får vi se en ormtjusare, han berättade att man tar bort de giftiga huggtänderna från ormarna och är på så viss inte rädd för ormarna när de högger eller anfaller.
Inte nog med att det sitter ormtjusare på gatorna utan det går även heliga kor, grisar, apor, vildsvin och hundar lösa överallt. Mitt i trafiken, ute på landsvägen, mitt bland marknaderna, överallt!
Vissa av djuren snor mat som finns på marknaderna men oftast så finns det klöver, bananer och annat som man kan köpa och offra till djuren.
 
Vi fick höra av vår guide att 1/4 av Indiens befolkning lever på 2$ om dagen, vilket det syntes överallt. Många köper livsmedel från bönderna och säljer det vidare på marknaden inne i staden, andra följer efter turister och försöker sälja vykort, armband, bildböcker, nyckelringar and you name it. Stundtals var det riktigt jobbigt när man ser att barn gör att för att få ens uppärksamhet och därefter försöka få pengar på något vis. Man fick verkligen perspektiv på saker och ting.
 
Vår fjärde dag åker vi till Ranhambore som ligger i närheten av den stora nationalparken där det finns tigrar. Det betyder att dagen efter ska vi iväg i gryningen och åka på tigersafari(!). 
Klockan 05.30 blir vi väckta för att sedan dra iväg till djungeln. Man åker i en öppen jeep med en chaufför och en guide som lyssnar på djungelns sånger för att försöka lokalisera sig om vart djuren är. Med erfarenhet visste de på ett ungefär vart en tigerfamilj befann sig, man brukar gå på vattenhål då tigrar dricker vatten i gryningen och vid skymningen. Och vad ser vi?! Jo, en tigerunge på 9 månader och hans mamma.
Nu är det ca 3-4 bilar runt omkring oss för att alla vill se tigrarna, att vi lyckades se två stycken innebär en stor lycka. 
Det är svårt att beskriva känslan av att få se tigerungen och hans mamma få leva helt fritt i denna nationalpark. Parkens vakter ser bara till att ingen tjuvjakt sker i djungeln, all mat och sådant får tigrarna sköta själva. 
Det var obeskrivligt vackert.
 
I nationalparken finns det ca 51 stycken tigrar som lever på ett stort utrymme, hela parken delas in i zoner(totalt 12 st på 400 kvadratkilometer) och varje safaritur får endast ske i en zon. Vi tillbringade 2,5 h i en zon och körde fram och tillbaka. Det var svårt att förstå hur stor denna park är. 
Vi fick även se antiloper, rådjur, apor, termiter(bon), ugglor, påfåglar, mungo och många andra fåglar.
Vi fick se hur aporna och rådjuren samarbetar i form av att aporn sitter i träden och kastar ner löv till rådjuren och ropar om det är en fara i närheten, medan rådjuren försvarar och vaktar om aporna är på marken.
Det enda vi inte såg som hade varit önskvärt var geoparderna, men det finns ca 17-20 stycken i parken och de är väldigt skygga. Eftersom tigrar och geoparder inte tål varandra så lever de geoparderna uppe i bergen dit tigrarna aldrig går. 
 
Det ska tilläggas att dessa tigrar och andra djur inte är inspärrade på något sätt, utan det har hänt flera gånger att en tiger lämnar nationalparken och strövar kring bland byar, oftast tyder detta på att tigern behöver ett större utrymme då varje tiger kräver x antal kvadratmeter för sig själva. Tigrarna markerar sina revir genom att markera med sitt urin och skrapar med tassarna uppe på träden.
 
När vi såg mungon uppfattade min far att guiden sa "Mongo", så vid ett tillfälle senare så frågade jag min far om han kommer ihåg alla djur vi har sett då det första han nämner är "mongo", då jag sa "Men pappa, du räknas ju inte som ett djur.", det tog ett tag innan han förstod. Sedan dess har jag kallat han mongo.
 
Oj, inser att detta blir väldigt långt. Jag skriver ned detta främst för mig själv medan jag har kvar det i huvudet. Kompleterande bilder kommer att komma! 
Resor | Indien | |
#1 - - Christina:

Vilka upplevelser! Helt fantastiskt. Som av en händelse så lyssnade jag på ett program på radion idag som handlade om att även indierna blev fetare och fetare och hade börjat operera sig till ett smalare liv. Ännu en fördom borta för mig. ;)
Många kramar till dig och hoppas du nu är framme i NZ-

Svar: Spännande, jag la inte märkte till någon överviktig där. Men vi kanske var i fel del av Indien men fortfarande intressant.
P4NNKAKA

Upp